33. Slotsamenvatting

Uitblinkers onderscheiden zich in de eerste plaats doordat ze een specialisme hebben waar ze heel goed in zijn (of willen worden).

Een compléte Uitblinker is iemand die naast zijn specialisme 32 inzichten, stappen en vaardigheden beheerst. Zo iemand stevent rechter op zijn doel af en is dus sneller waar hij/zij wezen moet: aan de top.

Inzichten

Dit begint bij het inzicht dat je het leven als spel moet opvatten en dat net als in sprookjes eigenlijk alles mogelijk is. Daarnaast is het goed te weten met wat en wie je in het spel te maken hebt. Tegenstanders, de spelomgeving, obstakels en niet in de laatste plaats: de spelregels.

Een van de belangrijkste spelregels is dat alles in wezen energie is. Prachtig kneedbaar materiaal dat trilt met een unieke frequentie en gelijksoortige zaken kan aantrekken. Wie van deze wetenschap gebruikt maakt kan bij tijd en wijlen ogenschijnlijk toveren. (En bij wie het niet gelooft werkt deze universele wet ook, maar zo iemand trekt nogal eens iets aan wat hij of zij niet wil. Dat is alleen maar lastig.)

Doen, delen en denken

Zoals in elk spel heb je geen onbeperkte vrijheid, anders was het geen uitdaging meer. Je bent dus beperkt tot ‘doen’, delen’ en ‘denken’.  Maar beperkt is niet het juiste woord, want met die drie vrijheden kun je eigenlijk alles. Het is dan wel zaak het juiste instrument per situatie in te zetten.

‘Doen’ werkt in op ‘gestolde energie’ – materie. Dat is vrij moeizaam dus verricht je dat het beste SMART om tot concrete resultaten te komen.

Uitblinkers kunnen nogal eens solistisch bezig zijn, maar soms hebben ze anderen nodig. Dan komt ‘Delen’ goed van pas. Je wensen delen klinkt niet zo moeizaam, maar pas op! je hebt meestal wel met mensen te maken, dus dan helpt een uitgekiende strategie met zes stappen. Al hoeft het soms niet moeilijker te zijn dan iets van je kapitaal te ruilen tegen hetgeen jij wilt hebben. Wat ook helpt is dat je veel elektronisch kunt delen. Een stuk of wat bits en bytes naar de andere kant van de wereld krijgen is een stuk gemakkelijker dan brieven schrijven en posten.

Natuurlijk ‘Denk’ je als Uitblinker alvorens je doet of deelt, maar ‘Denken’ kun je ook inzetten als een creërend vermogen op zich. Juist bij de meest complexe zaken, waarbij je geen idee hebt hoe dat aan te pakken, helpt het om je eenvoudigste tool in te zetten. Bedenk wat je wilt in zes stappen en vroeg of laat moet het op je pad komen.

Vaardigheden

Met name bij denken komt het er wel op aan álles goed te doen. Daarbij helpen een groot aantal vaardigheden. Ferm besluiten, bijvoorbeeld. En ook het beheren van je oordelen, stemmingen, overtuigingen en verantwoordelijkheden. Een echte Uitblinker ontwikkelt zich ook tot een mentaal slangenmens dat heel eenvoudig switcht tussen hoofd en hart, het onderbewuste aan het werk zet en zich kan focussen en schrap zetten of zich juist kan openstellen voor wat er in het spel aan invloeden is.

Herstel

En na gedane arbeid is het zaak om even te herstellen. Dat geldt voor je spullen die onderhoud nodig hebben en ook voor jezelf. Wees je tijdig en regelmatig bewust van hoe je ervoor staat en wat je geleerd hebt. En geniet ook geregeld van het uitzicht op weg naar de top! Want jij als echte Uitblinker wilt altijd hoger, maar kijk ook eens om je heen hoe ver je al bent.

Je bent nu aan het einde van ‘Uitblinker’.

Ik wens je heel veel succes bij het creëren van iets bijzonders voor deze aardbol en haar bewoners!

De uitgebreide versie van het sprookje en de langere uitleg van dit inzicht vind je binnenkort in het ledengedeelte en in het sprookjesboek.