00. Inleiding

Er was eens een land, Kansrijk, waar de zaken niet goed gingen. Klimaatverandering, milieuverontreiniging, grondstoffen op … u kent het wel.
Niet zo’n fijn begin voor een sprookje, maar feiten zijn feiten.
De oude koning wilde de troon wel overdragen, maar zijn oudste dochters, Prineen tot en met Prinvijf, hadden liever een modern bankstel.

uitblinker doos cadeauZijn jongste dochter, Gretha, barstte evenwel van de ambitie en ging elke dag demonstratief voor zijn troon zitten.
Dus op haar zestiende verjaardag gaf de Koning haar een doos met tweeëndertig kaarten.
‘Op elk van deze kaarten,’ sprak hij, ‘moet je een inzicht, een stap of een vaardigheid noteren. Als je deze alle onder de knie hebt, dan mag je dit rijk besturen. Als het dan nog niet te laat is’, mompelde hij erachteraan.
‘Hercules hoefde destijds maar zeven klusjes te doen’, sputterde Gretha nog even tegen.
‘Tweeëndertig is 2 tot de macht vijf, dat is ook samen zeven’, maakte de koning zich er wat wonderlijk van af. Maar tja, koningen (en topvoetballers) mogen zoiets zeggen.

‘Er zit trouwens nog een voorwaarde aan verbonden’, zei de koning. ‘Alles wat je leert moet je vereeuwigen. En wel zo groot dat ieder wezen dit vanaf de maan kan lezen. Want als je er niet in slaagt dit rijk te redden, dan moet deze kennis wel bewaard blijven.’
‘Overigens doe je dit niet alleen,’ voegde hij er snel aan toe, je krijgt fantastische helpers mee.’
En in de troonzaal kwamen een vrouw en twee mannen binnen.
‘Dit zijn: Tincor, de tovenaar, … Doenar, de Doe-Het-Zelver, … en Sharitt, de schrijfster’, stelde  de koning de helpers aan zijn dochter voor.

utblinker_drie_helpers

‘Hmm, wat is mijn budget?’ vroeg Gretha  die een riant zakgeld gewend was.
‘Niets’, antwoordde de koning, ‘ook daar zal je veel van leren.’
‘Kun je even wat geld toveren, Tincor?’, vroeg Gretha listig.
‘Nee,’ antwoordde de grijsaard, ‘dat kunnen alleen banken.’
‘Maar hoe komen we dan aan materiaal?’ vroeg Gretha.
‘En welk land is zo groot en leeg dat ik daar megabouwsels mag neerzetten?’
‘Denk eens na,’ moedigde de koning zijn dochter aan, ‘welk materiaal is gratis? Sterker nog: wat is men liever kwijt dan rijk?’
Gretha liet voor haar geestesoog wat mogelijkheden de revue passeren, maar ze kwam niet veel verder dan kleine zaken als oorsmeer, schoolboeken en rotjochies.

uitblinker_voertuig‘Stap maar in’, zei Doenar, die ineens met een wonderlijk voertuig in de zaal stond, want zoiets kan in sprookjes. ‘Ik zeg altijd: “niet lullen, maar spullen!’
Gretha en haar drie helpers bestegen het voertuig dat iets weg had van een auto met zonnepaneelvleugels en een kiel. Nauwelijks was het gezelschap ingestapt of het voertuig schoot met duizelingwekkende snelheid Kansrijk uit.

Na wat luttele seconden, want anders moet u als lezer onnodig wachten, landden de vier midden op de Grote Oceaan. Zo ver als het oog reikte was er water … en afval.
Natuurlijk: afval, dacht Gretha, de plastic soup kan mijn grondstof zijn!
‘Cool’, zei de prinses, ‘daar hebben jullie goed over nagedacht. De internationale wateren zijn van niemand en groot genoeg om daar eilanden in de vorm van letters te maken.’

‘Letters?’ vroeg Sharitt, blij om ook eindelijk een rol in dit verhaal te hebben.
‘In welke taal komt je boodschap? Kansrijks, Engels, Russisch, Chinees …?’
Daar had Gretha natuurlijk nog niet over kunnen nadenken. Het duizelde haar een beetje.
‘Engels, dan maar?’ vroeg ze aarzelend.
‘Hoe deel je jouw aanwijzingen met aliens die de aarde moeten redden?’, hield Sharitt aan.
‘Ja, hoor eens even,’ protesteerde de prinses, ‘daar kunnen we geen rekening mee houden, toch?’

‘Wat staat daar boven die deur?’ vroeg de communicatievakvrouw, wijzend naar een verlicht groen bordje in het voertuig.
‘Nooduitgang, natuurlijk’, antwoordde Gretha prompt. En ze realiseerde zich dat ze geen tekst las, maar naar een symbool keek. ‘Yes, emoji’s en zo!’riep ze glunderend.
‘Precies,’  zei Sharitt. We maken een universele beeldtaal, met grammatica en alles. En omdat dit niemands mothertongue is, noemen we het “Othertongue”.

‘Wat is de eerste kaart?’ vroeg Greta gretig. ‘Er is geen tijd te verliezen!’
‘Nou, ik zal je eerst wat meer over uitblinkerschap en het spel vertellen’, zei de tovenaar.

Naar de eerste kaart »

Lees de korte achtergrondinformatie over dit element »

De uitgebreide versie van het sprookje en de langere uitleg van dit inzicht vind je binnenkort in het ledengedeelte en in het sprookjesboek.