5. Uitblinkers beheersen en duiden hun emoties

Uitblinker maken optimaal gebruik van emoties. Ze weten gewaarwordingen te vertalen naar emoties. Ze weten emoties in te schalen. Uitblinkers vatten emoties op als een belangrijk signaal en ondernemen actie. Ze luisteren naar hun emoties als ze belangrijke keuzes maken.

Uitblinkers zorgen ervoor dat ze zo vaak en zo lang mogelijk een goed gevoel hebben. Niet alleen vanwege het prettige gevoel op zich. Gevoel is een heel belangrijk meetinstrument dat Uitblinkers vertelt of ze goed bezig zijn. Je gevoel is een extra zintuig dat jou net als je ogen en je oren informatie geeft.

Bij elke gedachte krijg je een gevoel terug, als feedback op die gedachte. Je ziet iets of je denkt aan iets en je krijgt er een goed gevoel bij. Of een rot gevoel.

Je kunt die lijn zelfs lichamelijk doorzetten. Bij een verliefd gevoel kun je figuurlijk vlinders in je buik krijgen. Een rot gevoel kan letterlijk pijn in je buik opleveren. Als je vaak een gedachte met een rot gevoel hebt kan dat zelfs doorzetten naar een ziekte.

Je kunt gevoel vergelijken met een controlelampje in je auto. Als dat aangeeft dat er te weinig olie in de motor zit, dan kun je dat signaal maar beter serieus nemen. Doe je dat bij herhaling niet, dan loopt de motor op een zeker moment vast.

Je moet handig gebruik maken van je gevoel om te kunnen uitblinken in Life-theGame:

  • Uitblinkers gebruiken hun gevoel om te kijken of een wens of verlangen echt bij ze past.
  • Uitblinkers checken hun gevoel of ze een meewerkende of een tegenwerkende gedachte hebben over hun wens.
  • Uitblinkers leren een goed gevoel op te roepen en die aan bepaalde gedachten te koppelen en ze zo tot Power-gedachten te maken.
  • Uitblinkers leren gedachten los te laten en gedachten te vermijden die een slecht gevoel teruggeven.

Uitblinkers hebben dus per saldo bijna altijd een goed gevoel. En dat is alleen al een belangrijke verworvenheid voor een prettig leven.

Kiezen op basis van je gevoel

Raadpleeg bij keuzesituaties het gevoel in je hart. Het brein in het hart stuurt informatie naar de hersenen waardoor verscheidene elektrische en biochemische reacties ontstaan. Als je gevoel over een keuze goed is, maak dan die keuze en kom in actie. Stel dat je een ingeving krijgt om een andere weg in te slaan, om onverwachts bij iemand langs te gaan, of om een afspraak af te zeggen en iets anders te doen dan gepland. Als je gevoel daarbij goed is, dan ga je in de richting die jouw speler wil. Beschouw die ingeving dan als een teken van de Energiesnelweg dat een aflevering van één van je bestellingen op komst is.