04. Uitblinkers ontdekken hun opdracht

Je zou het frustrerend kunnen vinden als je meedoet aan een spel zonder dat je je opdracht weet. Zeker als je in minder prettige omstandigheden verkeert en je afvraagt waar die ervaring goed voor is. Toch heb jij als Uitblinker een streepje voor op anderen omdat jij een bijzonder talent hebt en het gebruiken van dat talent heel plezierig vindt. Die opdracht is er dan ook, maar onderdeel van Life – the Game is ook om achter je opdracht te komen.

Iedereen is uniek is maar het unieke ligt bij jou, als Uitblinker, meer aan de oppervlakte. Je hebt het bijzondere in jezelf herkend en ook anderen hebben dat waarschijnlijk al gedaan. Jouw opdracht in dit spel is om met die bijzondere uitgangssituatie een behoefte te vervullen, iets bij te dragen in dit leven. Of dat nu in kunst of cultuur is, in sport, in werk, zorg … dat maakt niet uit.

Neem drie stappen: wees hoger bewust, inventariseer en geef

Als je twijfelt aan jouw opdracht in dit spel dan zijn er drie stappen om te checken of je goed bezig bent:

  1. Richt je aandacht geregeld op je innerlijk en ontwikkel een hoger bewustzijn. Er zijn vele technieken om je aandacht op je innerlijk te richten. Bijvoorbeeld (gezonde) technieken om je hoofd stil te maken.
  2. Stap twee is het inventariseren van je talenten, kennis, kunde en omstandigheden, waaronder ook je middelen en relaties vallen. En nagaan wat je met die combinatie kunt dóen. Elk mens is uniek, jouw combi is uniek. Het stelt je in staat precies één ding beter te doen dan alle andere deelnemers. Dat is jouw bijdrage aan een beter speelveld. Als je beseft wat jij bijzonder goed kunt, dan zul je dat vanzelf met liefde en plezier doen. Wat je goed kunt doe je graag; dat was op school ook zo. En dan ben je al aardig op weg naar een prettige speeltijd. Je kunt bijvoorbeeld zo in je activiteiten opgaan dat de tijd vliegt. De leukste dingen doe je zelfs als je er niet voor betaald krijgt – dat is overigens een prima test of je op de goede weg bent.
  3. Stap drie van jouw weg naar een zinnig spel en een hoger bewustzijn is dat je met je unieke talenten iets geeft aan anderen. Vraag jezelf af: hoe kan ik andere deelnemers met mijn talenten helpen? Dan leid je een zinnig leven en groei je naar een hoger bewustzijn.

Je zult zien dat anderen aan jouw bijzondere bijdrage als Uitblinker behoefte hebben en dat je er ruim voor wordt beloond met overvloed in het spel. Je spel is niet af en toe leuk, maar permanent prettig en succesvol en dat is al een beloning op zich.

De uitgebreide versie van het sprookje en de langere uitleg van dit inzicht vind je binnenkort in het ledengedeelte en in het sprookjesboek.