Het leven is alle spelletjes tegelijk. In het leven vind je namelijk van alle denkbare spelletjes wel elementen. Zo zijn er spelers – jij en je medemens. Er is een spelomgeving, van een huis tot de wereld tot het universum. En er is een begin, een variabele speeltijd en een einde. Life is a game en met name jouw traject naar uitblinkerschap kun je vanaf nu opvatten als een spel met uitdagingen. Uitblinkers nemen daarbij ook aan dat ze een beetje kunnen toveren, want dat kunnen ze, net als in sprookjes. Van heel wat uitblinkers leest hun levenswandel als een sprookje.

Omarm het onvoorspelbare

Een spel is interessanter naarmate het verloop onvoorspelbaarder is. Wat dat betreft zit je in Life – the Game goed. Onze ‘spelomgeving’ met zijn talloze elementen is een garantie voor vele onverwachte spelsituaties en een afwisselend spel. Die situaties kunnen in het voor- en nadeel jou als deelnemer werken. Dat is ook zo met een kaart van de stapel trekken in een kaartspel. Als we in het leven een slechte kaart trekken, dan is dat kennelijk onderdeel van het spel.

Besef het nut van ervaringen

‘It’s all in the game’ kun je letterlijk nemen. Het lijkt goed om op zoek te gaan naar de zin van zo’n minder prettige ervaring en met meer kennis en ervaring het spel te vervolgen. Misschien heeft zo’n ervaring te maken met het vervullen van je opdracht.

Ook andere spelers, met hun nukken en grillen, maken Life – the Game interessant. In je leven word je onder anderen geconfronteerd met ouders, vriendjes en vriendinnetjes, leerkrachten, geliefden, geestelijken, collega’s, medewerkers van bedrijven en overheden … en elk heeft zijn invloed op jouw spel.

Ook de plaats en het milieu waarin je opgroeit, met bepaalde voorsprong of achterstand, met kansen en bedreigingen, hebben invloed op het verloop van jouw spel.

Zie de spelregels als een uitdaging

In elk spel zijn er spelregels. In het leven zijn er talloze. Het zijn er zelfs zoveel dat je ervoor naar school moet om ze te leren. En er zijn instituten die het naleven van de spelregels bewaken en corrigerend optreden. Veel spelregels zou je als beperkend kunnen opvatten. Het is de uitdaging voor jou als Uitblinker om grenzen in het spel te verleggen en het maximale uit het spel te halen.

Speel met anderen

In Life – the Game verschijnen en verdwijnen deelnemers.  Jij bent daar een van, met een of meer bijzonder talenten. Deelnemers kunnen in het speelveld bewegen en ze beschikken ook over een heel repertoire aan acties die ze kunnen ondernemen. Hun hele lijf en vooral hun armen met handen en benen met voeten geven veel mogelijkheden om iets te verplaatsen of te (ver)vormen. Met hun zintuigen kunnen ze waarnemen, zodat ze bijvoorbeeld veranderingen in de spelomgeving kunnen signaleren. En met hun hersenen kunnen ze die signalen interpreteren, nadenken en besluiten nemen en hun lijf tot actie aanzetten. Gebruik alles wat je hebt ontvangen en verworven om uit te blinken.

Ik wil je overhalen om het leven speelser te beleven. Je zult zien dat je met dat inzicht sneller Uitblinker bent en dat spelen een stuk prettiger kan zijn.

Uitblinkers spelen met anderen
Uitblinkers spelen met anderen.

Beleef het leven/spel als een sprookje

Het leven van Uitblinkers heeft naast spelelementen ook veel overeenkomsten met sprookjes.

  • Net als in sprookjes is het leven niet altijd rozegeur en maneschijn. Soms is het leven zelfs wreed.
  • De ervaringen die je opdoet leren je iets. Net zoals een sprookje vaak moraliserend is;

  • Je kunt werkelijk een beetje toveren, zoals veelal in sprookjes. In het leven van Uitblinkers gebeurt regelmatig iets wat voor anderen wonderbaarlijk toeval en sprookjesachtig lijkt. Jij weet wel beter want je hebt het op je pad gedacht.