Oordelen kan heel nuttig zijn en in sommige situaties zelfs vitaal. Een goede leider wordt vaak vertrouwd vanwege zijn/haar goede oordelen. Uitblinkers beseffen echter ook dat oordelen over anderen en over jezelf energie kost. Vaak is dit negatieve energie. Energie die ze liever besteden aan hun opdracht in het spel. Echte Uitblinkers, die het merendeel van de 32 inzichten, stappen en vaardigheden beheersen, zullen steeds minder oordelen.

Oordelen staan niet op zich. Ze zijn vaak een teken dat er iets anders met je aan de hand is.

Wees je bewust van wat achter oordelen zit

Zo is oordelen vaak een teken van onzekerheid. Uitblinkers die hun zelfvertrouwen hebben opgebouwd zullen vanzelf minder behoefte voelen om een ander naar beneden te halen om zelf beter af te steken.

Oordelen kan ook een teken van angst zijn. Uitblinkers laten zich niet zo snel intimideren door anderen. Ze smeden graag een band met de juiste mensen, maar niet met het doel om iemand gezamenlijk omlaag te halen. Ze zijn ook niet bang voor mensen die anders zijn – ze zijn zelf immers anders dan doorsnee – en hoeven deze daarom ook niet te veroordelen.

Uitblinkers kiezen er soms voor om solistisch bezig te zijn, maar ze zijn niet eenzaam. Ze verstaan de kunst om zich te verbinden met anderen en hoeven oordelen niet te gebruiken om met anderen een ​​band aan te gaan. Die banden zijn bovendien oppervlakkig.

Oordelen kan ook een teken zijn dat iemand behoefte heeft aan verandering. Wanneer iemand wil dat zijn/haar leven anders is, beoordeelt deze sneller het leven van anderen. Uitblinkers willen absoluut verandering, want ze zijn bezig hun opdracht te vervullen en willen steeds beter worden. Maar dat betekent niet dat ze uit jaloezie een ander afkraken.

Wees je bewust van het negatieve effect

Uitblinkers beseffen dat negatieve oordelen negatieve effecten hebben:

  • Negatieve oordelen doen andere mensen pijn. Zelfs al oordeel je niet in het openbaar, dan is er toch energie in beweging. En omdat alles energie is kan energie ook overal in doordringen. Als je iets niet in iemands gezicht zou zeggen, denk dat dan ook niet.
  • Negatieve oordelen zorgen ervoor dat je je nadien niet goed voelt over jezelf. Je brengt jezelf naar beneden wanneer je anderen naar beneden brengt.
  • Negatieve oordelen helpen mee om (verkeerde) stereotypen te vormen en in stand te houden. Ongeacht of stereotypen gebaseerd zijn op ras, geslacht, seksuele voorkeur, spiritualiteit, etniciteit, uiterlijk of een ander kenmerk, ze zijn een slechte zaak. Stereotypen beperken een vrij en gelukkig spelen in Life – the Game.
  • Negatieve oordelen over een ander zetten je gemakkelijk aan om negatief te oordelen over jezelf. Als je anderen hard beoordeelt, beoordeel je jezelf waarschijnlijk ook hard. Uitblinkers houden van zichzelf, want ze zijn in harmonie met hoe het leven tot nu toe is verlopen.