Uitblinkers beseffen de enorme potentie van gedachtenkracht. Iets op je pad denken kan een beetje op toveren lijken. Uitblinkers gebruiken dit krachtige instrument goed en formuleren hun wensen helder en eenduidig. Zie het als de juiste spreuk van een tovenaar. Uitblinkers hebben een visie en een duidelijk doel of specifiek verlangen. Zodoende weten ze wat het beoogde resultaat is en herkennen ze kansen die op hun pad komen. Hoe concreter de wens, des te beter. Hoe intenser het voor ze leeft, des te krachtiger. Ze zien het voor zich, horen het, voelen het, proeven het en ruiken het. Ze kiezen grote doelen die goed voelen.

Begin met een doel

Als je géén visie of duidelijk doel of specifiek verlangen hebt, dan weet je ook niet wat het beoogde resultaat is. Je zult er versteld van staan hoeveel mensen geen doel en geen visie hebben. Voor sommigen geldt dat zij prima weten wat ze niet willen, maar onzeker zijn over wat ze dan wél willen. Voor doelen geldt: hoe concreter, des te beter. Heldere doelen zijn: een baan als oppasser bij de leeuwen in diergaarde Blijdorp, € 5.000 netto per maand verdienen, een vrijstaand huis aan het strand op Aruba of een vermogen van € 1.000.000 bezitten op 1 september 2025.

uitblinkers hebben bij het denken een doel

Laat het voor je leven

Formuleer je wensen helder en eenduidig. Als je een duidelijk verlangen hebt, weet je ook hoe het beoogde resultaat eruitziet en kun je kansen herkennen als ze op je pad komen. Hoe intenser het verlangen voor je leeft, des te krachtiger. Zie het voor je, hoor het, voel het, proef het en ruik het.

Om de nieuwe spelsituatie die dan is ontstaan voor je te zien is het handig om een beeldencollage te maken. Je kunt daarvoor plaatjes uit tijdschriften knippen en op een stuk karton plakken. Veel gemakkelijker is om op www.pinterest.com een digitaal prikbord te maken en daarop beelden te plakken. Die beelden kun je heel eenvoudig ‘pinnen’ naar betreffend prikbord als je ze op ergens internet tegenkomt. Als je op Pinterest zelf rondkijkt vind je al heel wat bruikbaar materiaal.

uitblinkers gebruiken al hun zintuigen om een voorstelling te maken

Kies de passende doelen

Begin met iets kleins dat haalbaar lijkt, dat motiveert als je je doel bereikt. Maar als je eenmaal bedreven raakt in het bestellen, durf dan ook ‘grootse en meeslepende’ doelen te kiezen. Grote doelen inspireren. Als je een obstakel tegenkomt, neemt deze het zicht op een klein doel weg. Een groot doel aan de horizon steekt boven het obstakel uit en verleidt je om deze horde te nemen.

Je kiest een doel of je ontwikkelt een verlangen, omdat je verwacht dat je je met het behalen of invullen ervan nog gelukkiger voelt. Kies dan ook doelen die bij je passen. Als je jezelf een doel stelt en het (goede) gevoel is er niet bij, dan ligt het doel niet in het verlengde van je opdracht in het spel. Als je verlangen goed voelt gaat de Energiesnelweg voor je aan het werk.

uitblinkers kiezen hun doel groot