Het lijkt er sterk op dat Uitblinker worden niet alleen een kwestie is van aangeboren talent en de juiste omstandigheden, maar dat het ook een kwestie is van hard werken. Volgens sommige wetenschappers geldt er een tien-jarenregel.

Oefen

Malcolm Gladwell, schrijver van het boek ‘Uitblinkers’ hanteert de 10.000 uur-regel. Dat komt overeen met vijf jaar ononderbroken een veertig-urige werkweek. (Of tien jaar een halve werkweek.) Gebruikmakend van bewezen studies van muzikanten tot atleten en ondernemers geeft Gladwell aan dat succes een kwestie van oefenen is, plus een dosis geluk en soms bijzondere omstandigheden. Natuurlijk talent is volgens hem slechts een bonus.

The Beatles
Volgens schrijver Malcolm Gladwell danken The Beatles hun succes o.a. aan meer dan 10.000 uur repeteren in Hamburg in het begin van hun carriëre

Nu zijn er natuurlijk weer vele uitzonderingen op deze regels, dus ga vooral uit van je eigen kracht. Dat er oefenen en hard werken aan te pas komt om Uitblinker te worden is voor jou als Uitblinkers (in spe) helemaal niet zo’n offer. Je doet namelijk graag wat je goed kunt en zoekt die uitdagingen op. Net als in spelletjes neem je vrijwillig hindernissen.

Leg de lat hoger

Je bent als Uitblinker ook niet snel tevreden. Je gaat vaak voor perfectie en legt de lat telkens wat hoger. Als je een bepaald niveau hebt bereikt wil je naar de volgende mijlpaal. Dat streven onderscheidt je van de middelmaat die ‘goed is goed’ hanteert.

Als Uitblinker heb je oog voor detail. Waar anderen een prestatie ogenschijnlijk goed genoeg bevinden zie jij onvolkomenheden en wil je die (een volgende keer) ook nog wegwerken. Doordat jij zo gespecialiseerd en gedreven bent heb je daar een kunde en een gevoel voor ontwikkeld. Dat is niet eens altijd een kwestie van verstand, maar ook van intuïtie.

Uitblinkers leggen de lat hoger

Rek de spelregels op

Bovendien ben je als Uitblinker een spelbreker in die zin dat je de spelregels niet allemaal voor lief neemt. Mensen als jij zetten vraagtekens bij oeroude afspraken en komen met originele ideeen. Je legt je niet snel neer bij iets wat onmogelijk lijkt. Je vraagt je liever af hoe het wel gerealiseerd kan worden.

uitblinkers zijn innovatief
Uitblinkers zijn innovatief.