Egocentrisch zijn klinkt verwerpelijk. Toch zal een Uitblinker zichzelf geregeld op de eerste plaats zetten. Natuurlijk ben jij niet het belangrijkste in het leven van anderen en in Life – the Game. Dat zou kortzichtig, narcistisch of egoïstisch zijn, en ook wat te optimistisch. Maar jezelf (voor jezelf) net zo belangrijk te maken als alle anderen, daar is niets mis mee. Jezelf hebt dezelfde rechten, verdient hetzelfde respect en dezelfde aandacht die je andere mensen toekent. Dat is verstandig. Je bent namelijk, net als zij, een deelnemer aan het hetzelfde spel met dezelfde spelregels.

Egocentrisch zijn is onderdeel van het spel. Als deelnemer ervaar je alles door jezelf – door je zintuigen, je eigen hersenen. Je kunt niet anders. Je hebt je eigen ervaringen en daarvan leer je. Al creërend en ervarend ben je bezig jou opdracht te vervullen, niet die van anderen. En niet ten koste van anderen, maar wel gefocust.

Wees solistisch als het nodig is

Uitblinkers houden van zichzelf. Ze houden van de onmetelijke kracht die in hen huist en die ze in staat stelt hun opdracht te vervullen. Jijzelf bent dus je aandacht waard. Vervolgens kun je prima een ander van dienst zijn.

Vanwege de specialisatie die bij een Uitblinker hoort kan deze heel solistisch en geconcentreerd bezig zijn. Soms schiet dat door naar je een bepaalde tijd afsluiten van anderen. Ook kan het zijn dat je als Uitblinker afzondering nodig hebt in contrast met urenlange focus op je specialisme.

Verbind je met anderen als het nodig is

Uitblinkers beseffen echter ook dat ze anderen geregeld nodig hebben. En dat een relatie in welke vorm dan ook onderhoud nodig heeft, net als je andere ‘middelen’. Andere deelnemers aan het spel die voor jou belangrijk zijn verdienen aandacht en energie. Een Uitblinker vindt dan ook de balans tussen solistisch bezig zijn en zich begeven onder de mensen. Dat af en toe die balans de ene kant op slaat en dan weer meer de andere kant op hoort bij het Uitblinkerschap.

Voel je verbonden met het geheel

Wat voor verbinding met andere mensen geldt, geldt ook voor je band met het spel als geheel. Jij bent onderdeel van het spel. Je kunt niet zonder andere deelnemers, maar ook niet zonder spelomgeving. Uitblinkers zijn zich dan ook (als contrast) geregeld bewust van de schoonheid van die omgeving en zoeken de louterende werking van de natuur op. Ze kunnen zich na diepe rust verbonden voelen met het geheel dat het resultaat van alle creaties van alle deelnemers laat zien. Een geheel dat zich op de achtergrond herschikt om het bestelde voor hen af te leveren.