Uitblinkers die iets zelf kunnen doen of maken zijn bevoorrecht. Dikwijls zijn ze goedkoop uit (omdat ze hun arbeidsuren niet meenemen in de berekening van de prijs). Het is echter geen schande als je iets niet zelf kunt. Sterker nog: in een modern speelveld is misschien wel 99% van wat we bezitten en gebruiken door anderen gemaakt. Dus: ook al ben je een heel handige Uitblinker, je zult regelmatig (hulp)middelen en materialen nodig hebben. Andere deelnemers aan het spel bieden die aan. Je zult dus vaak moeten ruilen – iets wat jij hebt of kunt tegen iets wat je van een ander nodig hebt.

uitblinkers kunnen niet alles zelf maken
Uitblinkers kunnen niet alles zelf maken.

Ruil geld tegen waarde.

De eenvoudigste ruil is die waarbij je geld ruilt tegen een product of dienst. Dat gaat in de regel volgens de volgende stappen:

uitblinkers ruilen geld tegen waarde
Uitblinkers ruilen geld tegen waarde.
  1. Heel precies definiëren wat je nodig hebt. Dikwijls vergt dit oriëntatie, bijvoorbeeld via internet of door bij winkels en andere bedrijven langs te gaan..
uitblinkers inventariseren precies wat ze nodig hebben
Uitblinkers inventariseren precies wat ze nodig hebben.

2. Je budget bepalen.

uitblinkers bepalen hun budget
Uitblinkers bepalen hun budget.

3. Aanvraag doen/langs gaan bij een of meer leveranciers en een keuze maken. Soms een keuze uit meerdere aanbiedingen op papier, als het om complexe zaken gaat..

uitblinkers inventariseren leveranciers
Uitblinkers inventariseren leveranciers.

4. Waar mogelijk onderhandelen, vervolgens een keuze maken gebaseerd op prijs, hoeveelheid, kwaliteit, tijdstip van levering, betalingsvoorwaarden, korting, garantie, service en reputatie van leveranciers. En dan de bestelling plaatsen. Bij een eenvoudige aanschaf in een winkel of ander bedrijf dat je bezoekt ben je nu klaar en neem je het bestelde na afrekenen vaak direct mee.

uitblinkers maken een goede afweging onderhandelen en beslissen1
Uitblinkers maken een goede afweging, onderhandelen en beslissen.

5. Het leveringstraject bewaken is van belang als levering, bijvoorbeeld productie of bouw, enige tijd in beslag neemt. Vaak is de aanschaf onderdeel van een traject en is tijdige levering van belang voor de voortgang van je project. Je zult dan indien van toepassing bovenop het traject zitten, zoals bij de nieuwbouw van een woning, of een tussentijdse check doen.

uitblinkers bewaken het traject
Uitblinkers bewaken het traject,

6. Ontvangst en inspectie van materialen sluit het proces af. Komt het geleverde qua kwaliteit en hoeveelheid overeen met het bestelde? In dat geval vindt het daadwerkelijke ruilen plaats: (de factuur) betalen. Voldoet het geleverde niet, dan volgt reclameren of afzien van de aankoop.

Tot zover het inkooptraject waarbij geld wordt geruild tegen producten of diensten.

uitblinker inspecteren het aangeschafte
Uitblinker inspecteren het aangeschafte.

Ruil met gesloten beurzen: barter

Een andere manier om aan je spullen te komen is goederen of diensten ruilen (ook wel: barteren).

De beste strategie is om het item dat je wilt ruilen correct te waarderen en bereid te zijn om weg te lopen van de ruil als niet aan je voorwaarden wordt voldaan. Bedenk daarbij dat “de afval van de een de schat is van een ander”. (Kijk maar eens hoe goedkoop je via een kringloopwinkel uit kunt zijn.) Gebruik deze kennis in je voordeel bij het voltooien van een transactie.

Tom Hanks als advocaat James B Donovan in de film Bridge of Spies 2015
Een extreme vorm van ruilen is een gevangenenruil, zoals Tom Hanks die als advocaat James B. Donovan tot stand moet brengen in de film "Bridge of Spies" uit 2015.

Enige vaardigheid in onderhandelen is een pluspunt. Hier zijn zes tips voor ruilhandel die ook kunnen gelden als je iets via (een) Marktplaats koopt:

  • Ken de waarde van wat je aanbiedt. Laat jezelf niet onder druk zetten tot een slechte ruil.
  • Klink overtuigend, beslist en oprecht. De persoon die de meeste informatie geeft krijgt meestal een betere deal. Spreek eerder met lage dan met hoge stem.
  • Deel alle details. Een eerlijke ruil is de beste basis – deel alle informatie vooraf, goed of slecht.
  • Bewaar je goede manieren, deze zijn in je voordeel. Besteed aandacht aan je lichaamstaal en let op die van de potentiële bieder.
  • Wees je bewust van je mogelijkheid om te stoppen. Als het niet veel soeps is, loop dan weg van de deal. In het beste geval komen ze op een aspect terug en gaan ze akkoord met jouw voorwaarden. Het slechtste scenario is dat je vertrekt zonder de transactie. Geen punt. Je hebt nog alle mogelijkheid om op een ander moment een goede transactie te doen met een andere (aan)bieder.
  • Indien mogelijk en van toepassing: leg de deal vast – schriftelijk, via e-mail. Dan kun je ergens op terugvallen.
Leonardo DiCaprio als Jordan Belfort in de film The Wolf of Wall Street 2013
De onderhandelingsvaardigheden van effectenmakelaar Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) in de film The Wolf of Wall Street" zijn indrukwekkend. Hij is een meester in het creëren van een gevoel van urgentie en exclusiviteit. Echter, omdat hij vaak ethische grenzen overschrijdt is hij niet bepaald een rolmodel voor uitblinkers.

Ruilhandelen en onderhandelen zijn vaardigheden en de beste methode om ze onder de knie te krijgen is veelvuldig doen. Het goede nieuws is dat er bijna geen limiet is voor wat je kunt verhandelen en ruilen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de Canadees Kyle MacDonald in zestien stappen een paperclip ruilde voor een huis.

een uitblinker in ruilen - van paperclip naar huis
Blogger Kyle MacDonald ruilde in 2005 een artikel telkens voor iets met een (meestal) hogere waarde. Hij begon met een rode paperclip en eindigde na een jaar met een huis.