Als deelnemer aan het spel Life – the Game heb je als een van de vrijheden: ‘Doen’. ‘Doen’ is uitermate geschikt voor praktische en handige Uitblinkers. (Dit in tegenstelling tot mensen die veel handiger zijn in anderen overtuigen of in denken.) Uitblinkers weten dat de eerste stap bij doen het kiezen van een passend doel is.

Veel mensen stellen onrealistische of vage doelen die door hun aard onmogelijk te bereiken zijn. Om dit probleem te bestrijden en je kansen om je doelen te bereiken te vergroten, is het zaak om slimme doelen te stellen.

uitblinkers-zijn-specifiek
Uitblinkers zijn specifiek bij het vaststellen van hun doelen.

SMART is een acroniem in het Engels, dat staat voor specifiek, meetbaar, haalbaar (achievable), relevant en tijdig. Wanneer je deze vijf factoren in het achterhoofd houdt bij het plannen van je doe-werkzaamheden, dan is de kans groter dat je je doelen bereikt.

Hier zijn vragen die je jezelf kunt stellen bij je doelen om ervoor te zorgen dat ze slim en SMART zijn – d.w.z. waarmee je kracht opbouwt, balans vindt en tot ver in de toekomst positieve veranderingen aanbrengt.

Wees specifiek

Bij het stellen van een doel is het belangrijk dat het doel niet te breed of te vaag is. Hoe meer het doel omvat, des te moeilijker het zal zijn om te bereiken. Stel jezelf een paar vragen bij het maken van je doelen. Wat wil ik precies bereiken? Kan ik het kwalificeren? Wat weet ik van de details?

Tom Hanks als Chuck Noland in de film Cast Away 2000
Chuck Noland (Tom Hanks) overleeft in de film "Cast Away" (2000) een vliegtuigcrash en komt terecht op een onbewoond eiland. Hij heeft een heel concreet doel: overleven. En meer specifiek: een vlot bouwen en daarmee voorbij de brekende golven komen zonder dat die hem weer terugwerpen op het eiland.

Maak het meetbaar

Elk doel heeft een eindresultaat. Hoe weet je wanneer je je doel hebt bereikt? Om hoeveel van iets gaat het? Wanneer je doelen meetbaar zijn, kun je je voortgang volgen en gefocust blijven.

uitblinkers-stellen-hun-doelen-meetbaar
Uitblinkers stellen hun doelen meetbaar

Kies het haalbaar (achievable)*

Doelstellingen zijn bedoeld om persoonlijke groei te realiseren en moeten je uitdagen. Een groot doel inspireert en blijft zichtbaar boven obstakels. Deze uitdagingen moeten echter verstandig zijn. Is het bereiken van dit doel realistisch met jouw inzet, energie, kennis, kunde en talent? Heb je de middelen om dit doel te bereiken?

*Sommigen spreken van ‘acceptabel’. Met name als het om doelen binnen organisaties gaat.

uitblinkers kiezen haalbare doelen
Uitblinkers kiezen haalbare doelen.

Kies het relevant

Een belangrijke hulp bij het bereiken van doelen is motivatie. Wanneer het doel relevant en belangrijk is voor je leven, helpt dat je om de drive en het doorzettingsvermogen te hebben om je doel te bereiken. Vraag jezelf af, waarom is dit doel belangrijk voor mij?

dragonslayer 1981
In de film Dragonslayer heeft een jonge tovenaarsleerling een heel relevant doel.

Bepaal de benodigde/beschikbare tijd

Bij het stellen van een doel is het handig om een tijdschema of planning te hebben. Wanneer zal dit doel worden bereikt? Als je algemene doel is om je eindresultaat binnen 6 maanden te bereiken, probeer dan maandelijks of wekelijks te kijken waar je in dat proces staat.

Ervoor zorgen dat je slimme doelen hebt, is een enorme eerste stap om te bereiken wat je van plan bent te doen.

Keanu Reeves en Sandra Bullock in Speed 1994_2x
In de film "Speed" uit 1994 moet een politieagent, gespeeld door Keanu Reeves binnen een bepaalde tijd, een bom onschadelijk maken die is geplaatst op een bus. De bus mag niet langzamer rijden dan 50 mijl per uur, anders zal de bom afgaan.

Neem de vervolgstappen in de juiste volgorde

De volgende stappen in het doen zijn:

  • onderzoeken hoe je het doet/maakt
  • bepalen welke materialen en hulpmiddelen je nodig hebt
  • je werkzaamheden inplannen
  • materialen en hulpmiddelen verzamelen
  • vol vertrouwen beginnen.
uitblinkers werken stappen af in de juiste volgorde
Uitblinkers werken stappen af in de juiste volgorde.