Uitblinkers leven in het nu. Ze kunnen heel goed leren van ervaringen in het verleden en concluderen wat ze anders willen. Maar ze blijven niet steken in het verleden. Ze kunnen prima een beeld van zichzelf in de toekomst schetsen, maar ze blijven niet steken in wensdromen over later. Ze zijn zich ervan bewust dat ze op dit moment met hun gedachten en hun daden de toekomst bepalen. Dat ze nú de macht hebben om iets te veranderen. Ze kunnen genieten van dit moment. En ze raken door heel bewust in hun innerlijk en in hun omgeving waar te nemen geïnspireerd tot verlangens.

Leonardo DiCaprio als Dom Cobb in de film Inception uit 2010
Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is in de film Inception (2010)voortdurend bezig met zijn verleden, vooral de relatie met zijn overleden vrouw Mal.

Wees bewust en aanwezig

Leef in het nu. Je kunt prima leren van ervaringen in het verleden en concluderen wat je anders wilt, maar blijf niet steken in het verleden. Je mag een beeld van jezelf in de toekomst schetsen, maar blijf niet steken in wensdromen over later. Wees je ervan bewust dat je op dit moment met je gedachten, uitingen en daden de toekomst bepaalt.

Ga op zoek naar een voor jou geschikte methode en techniek om in het nu te leven. Bijvoorbeeld mindfullness. Zorg ervoor dat je je bewustzijn verhoogt en dat je heel ‘aanwezig’ bent. Geniet van elke hap die je eet, wees blij als de zon schijnt, kijk eens goed naar de schoonheid van de natuur.

Julia Roberts als Liz Gilbert in de film 2010 Eat Pray Love uit 2010
In de film "Eat Pray Love" (2010) ervaart succesvolle schrijfster Liz Gilbert (Julia Roberts) een midlifecrisis. Ze zegt haar baan op, verkoopt haar bezittingen en gaat op reis. In Italië leert Liz van het leven te genieten.

Leer en geniet

Ervaar wat is afgeleverd en leer van je ervaringen. Dit is een van de twee doelen in het spel: het eerste is creëren en het tweede is ervaren en daarvan leren. Wees dankbaar voor elke dag dat je in het spel bent en eraan kunt deelnemen. Neem de tijd om te genieten van het positieve wat jij en andere deelnemers gecreëerd hebben. Zie negatieve ervaringen als prikkels waarop je nieuwe verlangens ontwikkelt en iets nieuws schept, hoe zwaar die ervaringen ook kunnen zijn.

Herken wat je hebt aangetrokken met de door jou uitgestuurde trillingen. Zie hoe situaties op jouw pad komen, omdat je die zelf hebt gecreëerd.

Suraj Sharma als Pi in de film Life of Pi 2001
Pi (Suraj Sharma) leert in de film "Life of Pi" te overleven en zijn geest te sterken, ondanks schipbreuk en de aanwezigheid van een gevaarlijke tijger.

Spiegel je

Als je meer bewust in het nu bent, kun je de spelomgeving gebruiken als een spiegel van jezelf. Als je goed om je heen kijkt, zie je enorm veel van jezelf terug in de deelnemers en attributen om je heen. Daarbij gaat het om spiegels waarbij je iets voelt, vooral een negatieve emotie. Soms zijn het eigenschappen in jezelf die je in anderen storen. Leer dan van de spiegel dat je iets aan die eigenschappen bij jezelf kunt doen. Soms denk je dat je zelf het tegenovergestelde bent van de persoon aan wie jij je ergert. Dan spiegelt die persoon de angst die in jou leeft om zo te worden als hij. Of wil je duidelijk maken dat je wel iets meer van de eigenschap van die ander kan gebruiken. Oordeel dus minder en leer ervan.

Kevin Spacey als Lester_Burnham in de film American Beauty uit 1999
De film "American Beauty" (1999) draait om het leven van Lester Burnham (Kevin Spacey), die in zijn midlifecrisis een spiegel over zijn eigen leven voorgehouden krijgt en zijn waarden en prioriteiten aan de kaak stelt.

Stap uit je gedachten

Probeer nú ook gelukkig te zijn, niet pas als je liefste wens vervuld is. Zorg dat je verstand ook af en toe op nul staat en ‘wees’ gewoon, in plaats van altijd te denken. Luister meer naar je gevoel en wees dankbaar dat je diep in jezelf een fantastische teammaat hebt die je alles kan bezorgen. Maar besef ook dat je geluk en innerlijke rust alleen in het nu kan ervaren en nooit in de toekomst, laat staan in het verleden.

Ben Stiller dagdromend als Walter Mitty in de film The Secret Life of Walter Mitty uit 2013
De film "The Secret Life of Walter Mitty" (2013) gaat over Walter Mitty (Ben Stiller), die een dagdromer is en vaak in gedachten verzonken is.

Raak geprikkeld tot een nieuw verlangen

Geniet van de reis. Ook al ben je nog niet op je bestemming. Besef dat je nooit hoeft op te houden met verlangen, dat dat zelfs onmogelijk is, want zodra iets afgeleverd is, dient zich het volgende verlangen aan. Als Uitblinker raak je namelijk gemakkelijk geïnspireerd.

James Franco als Aron Ralston in de film 127 Hours uit 2010
In de film 127 Hours gaat Aron Ralston (James Franco) op solo-expeditie in de Blue John Canyon in Utah. Tijdens zijn tocht raakt zijn arm beklemd onder een rotsblok. Uiteindelijk is hij gedwongen tot een lugubere en pijnlijke actie. Deze ervaring inspireert hem om nadien zijn leven te heroverwegen en zijn dromen na te jagen.