20. Uitblinkers leven in het nu

Uitblinkers leven in het nu. Ze kunnen heel goed leren van ervaringen in het verleden en concluderen wat ze anders willen. Maar ze blijven niet steken in het verleden. Ze kunnen prima een beeld van zichzelf in de toekomst schetsen, maar ze blijven niet steken in wensdromen over later. Ze zijn zich ervan bewust dat ze op dit moment met hun gedachten en hun daden de toekomst bepalen. Dat ze nú de macht hebben om iets te veranderen. Ze kunnen genieten van dit moment. En ze raken door heel bewust in hun innerlijk en in hun omgeving waar te nemen geïnspireerd tot verlangens.

Wees bewust en aanwezig

Leef in het nu. Je kunt prima leren van ervaringen in het verleden en concluderen wat je anders wilt, maar blijf niet steken in het verleden. Je mag een beeld van jezelf in de toekomst schetsen, maar blijf niet steken in wensdromen over later. Wees je ervan bewust dat je op dit moment met je gedachten, uitingen en daden de toekomst bepaalt.

Ga op zoek naar een voor jou geschikte methode en techniek om in het nu te leven. Bijvoorbeeld mindfullness. Zorg ervoor dat je je bewustzijn verhoogt en dat je heel ‘aanwezig’ bent. Geniet van elke hap die je eet, wees blij als de zon schijnt, kijk eens goed naar de schoonheid van de natuur.

Leer en geniet

Ervaar wat is afgeleverd en leer van je ervaringen. Dit is een van de twee doelen in het spel: het eerste is creëren en het tweede is ervaren en daarvan leren. Wees dankbaar voor elke dag dat je in het spel bent en eraan kunt deelnemen. Neem de tijd om te genieten van het positieve wat jij en andere deelnemers gecreëerd hebben. Zie negatieve ervaringen als prikkels waarop je nieuwe verlangens ontwikkelt en iets nieuws schept, hoe zwaar die ervaringen ook kunnen zijn.

Herken wat je hebt aangetrokken met de door jou uitgestuurde trillingen. Zie hoe situaties op jouw pad komen, omdat je die zelf hebt gecreëerd.

Spiegel je

Als je meer bewust in het nu bent, kun je de spelomgeving gebruiken als een spiegel van jezelf. Als je goed om je heen kijkt, zie je enorm veel van jezelf terug in de deelnemers en attributen om je heen. Daarbij gaat het om spiegels waarbij je iets voelt, vooral een negatieve emotie. Soms zijn het eigenschappen in jezelf die je in anderen storen. Leer dan van de spiegel dat je iets aan die eigenschappen bij jezelf kunt doen. Soms denk je dat je zelf het tegenovergestelde bent van de persoon aan wie jij je ergert. Dan spiegelt die persoon de angst die in jou leeft om zo te worden als hij. Of wil je duidelijk maken dat je wel iets meer van de eigenschap van die ander kan gebruiken. Oordeel dus minder en leer ervan.

Stap uit je gedachten

Probeer nú ook gelukkig te zijn, niet pas als je liefste wens vervuld is. Zorg dat je verstand ook af en toe op nul staat en ‘wees’ gewoon, in plaats van altijd te denken. Luister meer naar je gevoel en wees dankbaar dat je diep in jezelf, bij je speler-deel, een fantastische teammaat hebt die je alles kan bezorgen. Maar besef ook dat je geluk en innerlijke rust alleen in het nu kan ervaren en nooit in de toekomst, laat staan in het verleden.

Raak geprikkeld tot een nieuw verlangen

Geniet van de reis. Ook al ben je nog niet op je bestemming. Besef dat je nooit hoeft op te houden met verlangen, dat dat zelfs onmogelijk is, want zodra iets afgeleverd is, dient zich het volgende verlangen aan. Als Uitblinker raak je namelijk gemakkelijk geïnspireerd.

De uitgebreide versie van het sprookje en de langere uitleg van dit inzicht vind je binnenkort in het ledengedeelte en in het sprookjesboek.