Je vermogen tot onderscheiden en analyseren zijn heel belangrijk. Toch spelen ze juist aanvankelijk geen rol bij creatieve prestaties. Wij vinden misschien dat we ons onderscheiden van dieren doordat we kunnen denken. En dan ligt de conclusie voor de hand dat we ook creatiever zijn dan dieren door dat denken. Echter, juist het omgekeerde is waar; voor een creatieve inval is bewustzijn zonder denken nodig.  

Denken kan zonder bewustzijn niet bestaan, maar bewustzijn kan het prima stellen zonder denken! Uitblinkers stijgen uit boven het denken. Ze gebruiken hun verstand wanneer dat nodig is, maar dan veel geconcentreerder en effectiever dan anderen. Ze gebruiken het vooral voor praktische doeleinden, maar daar kiezen ze dan voor. En ze kiezen voor innerlijke stilte als ze een creatieve prestatie willen leveren. Als je een oplossing voor een probleem zoekt moet je eens niet heel hard denken, maar juist een paar minuten stilte in je hoofd creëren. Vervolgens moet een paar minuten denken, dan weer stilte creëren, enz. De creatieve inval komt in de stilte; met denken kun je vervolgens meer informatie verzamelen, deze opslaan en analyseren. Met denken geef je vorm aan de creatieve impuls of het creatieve inzicht. Grote wetenschappers geven vaak aan dat hun creatieve doorbraken kwamen op een moment dat het verstand zweeg.

Bovenstaande is gebaseerd op het boek ‘De Kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle. Deze praktische gids reikt inzichten en technieken aan om mensen te helpen stilte te creëren en zo puur bewustzijn te ervaren. Dat kun je doen door proberen niet te denken. En je kunt die situatie ook bereiken steeds in het ‘Nu’ te leven. Tolle laat zien hoe belangrijk het is om je denken te beheersen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.