uitblinker-sprookjesboek-flow-werkU kent ongetwijfeld het gevoel dat iets vanzelf lijkt te gaan. Dat u niet moe lijkt te worden. Hardlopers noemen dit de ‘runner’s high’. De psycholoog Mihaly Csikzentmihalyi bedacht hiervoor de term ‘flow’. Zo bereikt u de flow in uw werk.

De optimale ervaring
Volgens de Amerikaans/Hongaarse geluksprofessor zijn wij het gelukkigst als we helemaal opgaan in een activiteit waar we van genieten. Geluk draait in zijn visie om de optimale ervaring. U bent lekker bezig, vergeet de tijd en na afloop ervaart u een heerlijk gevoel van voldoening. Deze piekervaring of ‘flow’ kunt u ook in uw werk ervaren. Hier zijn enkele flow-producerende tips.

Beter presteren, meer plezier
Om ‘flow’ in uw werk te brengen, is het stellen van duidelijke doelen een cruciaal vertrekpunt. Er valt meer te genieten naarmate u beter presteert. En dat lukt beter als u datgene doet waar u goed in bent of waar uw hart ligt. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer van hun werk genieten dan van vrije tijd, juist omdat het werk doelen en uitdagingen stelt waardoor u wordt aangemoedigd tot toewijding, concentratie en… uzelf vergeten. Wát u doet, maakt niet uit. Een schilder kan een even prachtige flow beleven als een chirurg.

Concentratie
Onze gedachten hebben de neiging alle kanten uit te vliegen, vooral in negatieve richting. U hebt immers zoveel aan uw hoofd en er kan van alles misgaan. Als informatiestromen door elkaar gaan lopen, raakt uw geest overbelast en voelt u zich ongelukkig. Concentreer uw aandacht volledig op één aspect. Dan leeft u in het moment en zult u merken dat u zich sterker voelt. In die omstandigheid ontstaat flow.

Zorg voor uitdaging
Als uw bezigheden te gemakkelijk zijn, gaat u zich vervelen en dwalen uw gedachten af. Is het daarentegen een tikje te moeilijk, dan ligt angst op de loer. Zorg daarom voor voldoende uitdaging die in balans is met uw vaardigheden. Als u graag met mensen omgaat, investeer dan meer tijd in uw medewerkers of klanten en laat de financiën aan een ander over. Kortom: gebruik uw talenten.

Feedback
Terugkoppeling op uw bezigheden houdt u bij de les. Als u in staat bent bij te sturen, een tandje bij te zetten of juist vaart te minderen, blijft u alert en houdt u uw focus vast. Uw energie blijft geconcentreerd en gericht op het bereiken van uw doelen. U voelt dat het zin heeft wat u doet. Dan ligt de flow voor het grijpen…

(Bron: nieuwsbrief ABN AMRO december 2010)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.