leef nuJe bent het vast met me eens dat we leven in het nú. Nú is het nú. Na 1 seconde is het weer nu. Je kunt niet in het verleden teruggaan om daar te leven. Je kunt niet naar de toekomst gaan om daar te leven. De simpele werkelijkheid is dat je altijd alleen maar in het nu kunt leven.

Het verleden, dat zijn je herinneringen. De toekomst zijn je verwachtingen, je zorgen, je angsten, de lijn die je in gedachten doortrekt. Zowel heden als verleden zijn slechts gedachtenconstructies. Alleen het heden bestaat echt.

We leven in een voortdurend nu, we kunnen niet anders. En als je wat wilt met je leven moet je je bewust zijn van het nu. En nú leven.

Je moet niet met je gedachten in het verleden blijven hangen, want het zijn maar herinneringen. En je moet ook niet bezig zijn met wat voor zorgen op je af komen, want het zijn maar verwachtingen. Dat alles bestaat niet echt, behalve in jouw hoofd.

Alleen het heden is echt. Ook overblijfselen uit het verleden, zoals ruïnes, bestaan nu. Je kunt de stenen nu aanraken. Toen zo’n gebouw net nieuw en in gebruik was, was het ook nu.

Ook zaken die zeker in de toekomst plaatsvinden, zoals Kerstmis op 25 december, vinden alleen plaats in het nu. Voor die tijd zijn het onze verwachtingen en voorbereidingen voor Kerstmis. En die voorbereidingen zijn weer in het heden. Op het moment dat we een recept uitzoeken voor het kerstdiner is het nu. En als het dan Kerstmis is, is het nu.

Wat kun je met de wetenschap dat je uitsluitend in het nu leeft?

Misschien helpt bovenstaande je om het verleden te laten rusten. Om er lering uit te trekken, maar meer ook niet. Als je bevrijd bent van de last van het verleden kun je je helemaal op het nu concentreren. En kun je intensief léven in plaats van piekeren.

Hopelijk helpt bovenstaande ook om je angsten over wat nog niet bestaat te laten varen. Heel vaak ben je zonder reden ergens bang voor. Er is angst voor het onbekende in plaats van dat er sprake is van werkelijk gevaar. Probeer gewoon nu te leven. Het is maar zelden dat je angst hoeft te hebben voor wat je nu beleeft.

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Het is goed te beseffen dat je nú in je volle kracht staat om je toekomst in te vullen te geven. Alles wat je nu denkt (en vooral als je er de juiste aandacht aan blijft geven) plaveit het pad naar de toekomst zoals jij wilt.

Het is goed om van de plezierige zaken in het huidige moment te genieten – immers dan krijg je meer van hetzelfde. En het is slecht om je te concentreren op je huidige problemen – immers, dan krijg je ook meer van hetzelfde. Het is dikwijls moeilijk om bestaande patronen te veranderen. Vaak is het gemakkelijker om om helemaal los van je huidige situatie gloednieuwe gedachten te ontwikkelen en zo een nieuwe toekomst te bestellen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.